21 Mart 2015 Cumartesi

Kürt sorunu mu, Terör sorunu mu?

       Ülkemizde bu aralar en çok konuşulan konuların başında gelen,En büyü sorun kabul edilen mevzu acaba. Kürt sorunu mu yoksa terör sorunu mu?
       Ortada bir sorun var,o halde sorunu iyi analiz etmek,Tıp diliyle doğru tanı koymak sorunun çözümü için en önemli adımdır.
       Meseleye ideolojik açıdan bakanlar,bu sorunu tarafgirlikle kimi Kürt sorunu olarak adlandırmakta,kimisi ise terör sorunu olarak görmekte.Malesef çok az bir kesim hem Kürt sorunu var hemde terör sorunu var diyebilmekte.Zannımca da bu sorun hem Kürt sorunu hemde terör sorunudur.O halde sorunun çözümü ele alınırken her iki sorunu ayrı ayrı değerlendirmek,ortak noktalarını tespit etmek,çözümlerini de bu eksende değerlendirip çözümler üretmek zorundayız.
      Sorunun adını koyduktan sonra, soruna neden olan etmenler nelerdir,nerelerde yanlış yapıyoruz,neler yapmalıyız ve nereden başlamalıyız sorularının cevaplarını bulmamız gerekir.
      Öncelikle bu sorunu bir terör sorunu olarak ele alıp buradan başlamak bize büyük bir hata yaparak başlamamıza neden olacaktır.Çünkü bu güne kadar hep buradan ele aldık.Ve başarısız olduk.Bu günde aynı hatayı yapıyoruz maalesef.Çözümü terör örgütünü muhatap alarak götürme çabası,şu sorunun cevabı ne olabilir,Eline silah almamış bir Kürdün hatası mıdır eline silah almamak?Sizle bu şekilde davranarak eline silah almamış olanları, silahı olanlar karşısında ezmiş olmuyor musunuz?Terör grupları ile tabi ki görüşülebilir,ama tek muhatap aldığınızda bunu kimseye anlatamazsınız.O yüzden bir çözüm arıyorsanız ki aramalıyız.çözümü terör sorununda başlamak yerine Kürt sorunundan başlamalıydık.
       Kürt sorunu,aslında her kesimi içine alan,ilgilendiren temel insan hakları,özgürlükler ve Demokrasi sorunu diye adlandırılabilir.Bu Ülkenin sadece Kürtlerinin değil tüm kesimlerin sorunudur.Bence sorunların en büyüğünü kaplar ve kaynağıdır.Çözüm ise zor değildir.Hukukunu ve anayasal kurumlarını evrensel kriterlere göre yeniden düzenlemekten geçer.Anlamlı soru şu,Çözüm bu kadar kolaysa neden çözülemiyor.Cevabı ise,hiç bir otorite bulunduğu konumu kaybetmek istemiyor.Ülke üzerinde değişik hesapları olan iç ve dış hiç bir grupların isteksizliği.Halkın içinde bulunduğu durumun onları ilgilendirmemesi.Değişik hesaplar peşinde olanları örneklendirecek olursak,siyasal İslamcıların ayrı,ulusalcıların ayrı,aşırı sol grupların ayrı hatta kapitalist ve rant peşinde olanların ayrı, örnekleri çoğaltmak mümkün.
       Terör sorununu oluşturan en büyük etmen ise az önce bahsettiğim insan hakları,özgürlükler ve Demokrasi eksiliği oluşturmakta.Bu sorun sayesinde terör halk içinde karşılık bulmakta.Aynı zamanda teröre kaynak sağlamakta ve uluslararası düzeyde de meşruiyet sağlamanın zeminini oluşturmakta.Halkla terörün bağını kesmenin yegane yöntemi özgürlüklerin ve demokrasinin önünü sonuna kadar açmaktan geçmekte.Peki terör bu şekilde sonlanır mı? Sonlanacağını sanmam terörü oluşturan diğer bir etmen ise ayrılıkçıların olması.Devlet hayali kuranların teröre desteklemesi.Eski zamanlara nazaran daha az olan bu kesim bu günlerde düşüncelerini revize etmiş özerklik talepleri yerini almış görünüyor.Öyle olsada ayrılmak isteyenler bitmeyecektir.Fakat tabndan fazla destek bulamayan terör marjinalleşmeye mahkumdur.Marjinal gruplarla hukuk içinde mücadele çok zor olmasa gerek.
      Sözün özü şu;Bu topraklarda huzur içinde yaşamak istiyorsak,Ülkemizi evrensel hukuk normlarına taşımak ve gerçek bir Demokrasiye kavuşturmaktan geçiyor.Önümüzde engel çok olsa da bir gün mutlaka bu topraklar bunları görecek.
      Daha güzel,daha aydın,daha müreffeh,daha yaşanılası bir dünya temennilerimle.
     
      Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder