12 Mart 2015 Perşembe

B-ANAYASA-K

        Yeni bir memleket kurmalı,evet yeni bir medeniyet.
Ama nerden başlamalı.Bilirsiniz başlangıçlar hep önemlidir.Nasıl başlarsan öyle devam edersin.
Yeni bir Anayasa deniliyor,evet olabilir.Yeni bir Anayasa yeni bir memleket için bir başlangıç. Herkesin insanca yaşayabileceği,insanın bir değerinin olduğu,özgürlüklerin alabildiğine yaşandığı,evrensel hukuk düzeninin ve değerlerinin hakim olduğu,çocuklarımızın geleceği için endişe duymadığımız,devlet ve kurumlarının sadece halkına hizmet etmesini sağlayacak bir Anayasa.
        Yeni bir Anayasadan başlanabilir o halde.Ama bu  standartlarda bir Anayasayı yapacak iradeyi oluşturmak hepsinden önemli. Çünkü hiç bir otorite bulunduğu konumu korumaktan vazgeçmez. Ancak otoriteyi çoğulcu bir yapıya dönüştürebilirsek bu mümkün. Demokrasiler bu sorunu halka sorarak çözmüşler,yani seçimlerle.Bizdeki seçimlerin sorunu ise yüzde on seçim barajı ve parti liderlerinin o partide herşeye karar vermesini sağlayan siyasi partiler yasası.
       Yeni ve özgürlükçü bir Anayasanın olmazsa olmaz kuralı Anayasa yapacak meclisin,toplumun tüm kesimlerini yansıtan bir meclis olma zorunluluğu. Olmadığı takdirde yapılan Anayasa çözüm yerine çözümsüzlük,barış yerine huzursuzluk ve kaos getirir. Bunun içinde yüzde on seçim barajı ve siyasi partiler kanunu değişmeden yeni bir Anayasa yapmak Ülkeyi daha büyük bir kaosun içine atmak demektir.
       Dörtyüz milletvekili verin yeni bir Anayasa yapalım mantığı tamamen sakat ve otorite bir mantığın ürünü. Bu şekilde yapılacak bir Anayasa ne kalıcı olabilir nede sorunlara çözüm. Hatta çatışma ve ayrışmaları beraberinde getireceği kaçınılmazdır. Toplumsal huzuru da kesinlikle bozacaktır. Bu Anayasa dan çok banayasa olacaktır.
      Sonuç olarak düşünüldüğünde 7 Haziran seçimleri sonrası sağlıklı bir yeni Anayasa çıkma ihtimali yoktur.Ancak yeni oluşacak meclis seçim barajı ve siyasi partiler yasasını değiştirip tekrar bir seçim kararı alabilirse bu mümkün.Fakat bu günkü reel politik durum ise bunu imkansızlaştırıyor.En azından bana umut vermiyor.
       Ama öyle yada böyle yeni bir Anayasa için yeni bir nesil gelmekte bunu görüyorum. Gençlerimiz güzel bir dünya kuracaklar Onlara inancım tam. HOŞCAKALIN
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder