4 Nisan 2015 Cumartesi

Bağlamından Kopan ÜLKE

         Kainatın işleyişi belli kurallar çerçevesinde yürür. Şayet yerçekimi kanunu olmasa idi her şey havalarda uçuşurdu. Yer yüzünün derli toplu durmasını sağlayan, zemin kavramının oluşma sebebi bu güç. Olmadığını hayal edin. İnsanlık diye bir şey olmazdı herhalde.
         Cisimlerin bir zemini olduğu gibi, fikirlerin,düşüncelerin ve söylemlerinde bir zemini var. Olmasa fikirlerde bir yere tutunamaz ve havalarda uçuşuyor olurdu. Fikirlerin tutunma zemini ise bilimdir. Şayet bilim fikri tutamıyorsa, fikrin tutunma zemini ise inançlardır. İnançlar hiç bir zaman bilimin önüne geçmez, geçerse o inanç batıl duruma düşer.
         Bilim kısaca evreni yada olayları anlamaya çalışırken deney ve gerçekliğe dayanan yasalar çıkaran bilgiler sistemi diye özetlenebilir. Ancak bilim her zaman doğruyu söyler diye bir kural yoktur. Onun için eleştirme yada tartışma önelidir. Yeter ki bilimsel bir zeminde olsun. Bilimsel bir zemine oturmuyorsa orda kaos hakim demektir
        Bilime dayanmayan fikir,yasa ve medeniyetler yok olmaya daima mahkumdur.
        Tam da sözü bu noktaya getireceğim. Ülkemizin içinde bulunduğu durum aynen budur. Ülke bilimsel zeminden uzaklaşmış bağlamını yitirmiştir. Zemini olmaması, düşünce fikirlerin havada uçuşmasına ve bir kargaşa ortamının oluşmasına sebebiyet vermekte. Bu böyle devam ederse kimse kimseyi anlayamayacak hale geleceğiz. Kardeş kardeşe,dost dosta, akraba akrabaya düşman gözüyle bakmaya başlayacak. Lütfen söylemlerimizin bir zemini olsun.
        Bilimsel bir zeminin olmaması düşünce ve söylemlerin havada uçuşmasına ve insanların bilinçsizce taraf olmasına sebep oluyor.Bilimsel zeminde bir fikir söylesen fikrini itibarsızlaştırmak için sen zaten o taraftansın gibi söylemlerle etkisiz kılma çabası var. Herkes birbirine soruyor bu hangi taraftan diye.Düşünme yok,fikir yok, vicdan hiç yok.Ne ara oldu bu toplum böyle anlamak mümkün değil
          Taraf olmak kötü bir şey değildir. Ama taraf olmak kutuplaştırıyorsa, birbirinizi dinlemenize ve anlamanızı engel oluyorsa orda bir sorun var demektir. Bu dilden toplum olarak uzak durmalıyız. Çünkü olan yine bize ve bizim insanımıza oluyor. Bundan çıkar devşirenler keyiflerine bakmaya devam ediyorlar.
        Bulanık suda balık avlamak diye güzel bir tabir var. Suyun bulanmasına izin vermeyelim. Bilimsel zemini olmayan tartışmaları kaale almayalım. Bilim rehberimiz olsun. Birbirimizi dinleyelim anlamaya çalışalım. Kalıplaşmış cümlelerden çıkalım birilerinin bizden beklediklerini değil,kendi hür irademizle düşüncelerimizi kırmadan söyleyelim.
        Son olarak; Bizler çok büyük badireler atlatmış bir toplumuz. Bu badireleride atlatırız. Yeter ki aklımızı bilim, kalbimizi inançla dolduralım.
        Hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder