28 Ekim 2015 Çarşamba

DEĞİŞTİRİN

         Selam Dostlar;
         Siyasi partiler yasası ve seçim sistemi Dünya standartlarının çok altında bir ülke burası. Adeta bu durum bir kadermiş gibi insanlarımız için. Eğitim kalitemizin de yerlerde sürünüyor olmasınında etkisi büyük tabiki bu standartlarda yasaların olması. Aynı zamanda siyaset kurumunun güven endeksinin çok kötü olmasının nedenlerinin başında.
         Ne demek istiyorum?
         Demokratik toplumlarda insanların, can, mal ve özgürlüklerini yaslar korur, koruması gerekir. Yasaları da, bizlerin vekil olarak tayin ettiklerimiz, Yasama organı yapar. Yasa yapmasını ve bizim hak ve özgürlüklerimizi korumasını beklediğimiz vekiller biz halktan değilde, kendi Genel Başkanlarından korkmaları bu siyasi partiler yasası ile mümkün. Buradan da anlıyoruz ki vekalet verdiklerimiz, asil olan biz halkın değil de, kendi ve yöneticilerinin ikballerini daha fazla düşünüyor olmaları ise kaçınılmaz sonuç. Ve davranışlarını da ona göre belirlemeleri çok doğal.
        Madem bizleri koruması gereken yasalar korumuyor. Madem o yasaları yapmaları için vekil tayin ettiklerimiz üstlerine düşen görevi hakkıyla yerine getiremiyor. O halde yapılması gereken, asil olan bizlerin, bu işi daha etkin bir şekilde el koyması gerekir.
        Peki bunu nasıl yapabiliriz?
        Demokrasilerde asil olan halkın yapabilecekleri bu anlamda tabiki sınırlı. En büyük gücü seçimler ve seçme işlemlerini hakkıyla yerine getirmesi. Halk bu gücünü çok iyi ve akılcı kullanmak bu şartlarda zorunluluk. Bu siyasi artiler yasası ve seçim sistemi ile halkın gerçek iradesinin tam anlamıyla yansıması da mümkün görünmüyor.
       O halde halk kendi haklarını ve özgürlüklerini nasıl koruyacak?
       Bu önemli bir soru. Hak ve özgürlüklerimizi teminat altına almaları için vekil tayin edip, ellerine güç verdiklerimiz bunu yapmıyor. Bizlerde verdiğimiz bu gücü kontrollü ve denetleyerek verebiliriz.
       Bunun için.yapabileceğimiz eylem, bizim gibi Demokrasisi oturmamış toplumlarda,bir siyasi partiyi 2 dönemden fazla tek başına iktidar vermemek olmalı.
       Nedenlerini ise şöyle sıralamak mümkün;
       1- Devletin tüm gücünü kontrol eden siyasi parti, belli bir dönem sonra kendisini devlet yerine koyarak gücünü pervasız bir şekilde kullanmaya başlıyor.
       2- Kendisini denetlemekle görevli tüm kurum ve kurulları işlevsiz hale getirebiliyor. Hesap vermekten kaçıyor.
       3- Bir devletin, devlet olmasının garantisi bürokrasisisdir. Her iktidara gelen siyasi parti bürokrasiyi eline geçirmeye çabalıyor. Böylece ülkenin geleceğinin teminatı olması gereken bürokrasi tam anlamıyla yerine oturamıyor.
       4- Kamu kaynaklarını doğru kullanmamaya başlıyor. Daha vahimi bunları nasıl kullandığının hesabını da vermekten kaçınıyor.
        Bunları çoğaltmak mümkün.
        Bu sebeplerden ötürü görüşünüz, ideolojiniz, partiniz ne olursa olsun bu ülkeyi seviyorsanız, sizin adınıza güç kullanmasına izin verdiğiniz siyasileri 2 dönemden fazla yetkilendirmeyin, DEĞİŞTİRİN.
         Değiştirin ki sizin gerçek gücünüzü anlasınlar.
         Değiştirin ki asilin siz, onların sizlerin vekiliniz olduğunu unutmasınlar.
         Değiştirin ki onların, sizlerin memurlarınız olduklarını, akıllarından çıkarmasınlar.
                     
         Güzel günlerde görüşmek temennilerimle:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder