14 Ekim 2017 Cumartesi

KABUL EDİLME İHTİYACI

           Bazı Afrika kabilelerinde yeni doğan çocuğa isim vermezler,. Çocuk büyüyüp bir kahramanlık gösterdiğinde ismini hakeder. Çocuk yaşadığı kabilede kabul edilmek için bu mecburiyet ile büyüyor. Hala devam ediyor mu bu gelenek bilmiyorum. Ama bunun modern versiyonunun, çoğu toplumlarda devam ettiğini söyleyebilirim. O da Var olduğunun onanması ihtiyacı.
           Bir İnsanın en temel ihtiyaclarının başında Var olduğunun onanması ihtiyacıdır. Yani kabul edilme. Aynı zamanda da kabul edildiğini anlaması denebilir. Bunu da etrafından aldığı iletilerle anlar. Buna da kabul iletisi denir. Kimi için bu çok basit bir ileti iken,kimisi için bu epey zor ileti olabiliyor.
           Özellikle çocuklarda varlıklarının onanması son derece önemlidir. Ruhsal açıdan beslenmeleri,özgüvenlerini kazanmaları için kabul edildiklerini anlamaları ve kabul edilme yöntemlerini algılamaları çok kolay değildir. Çocuklar,bulundukları ortamda varlıklarının onandığını hissetmezlerse, başka bir deyişle yeteri kadar kabul iletisi alamadıkları zaman,varlıklarının onanması için ne gerekirse yaparlar. Dayak yiyeceğini yada ceza alacağını bile bile istenmeyen davranışı tekrarlaması bu nedenledir.
            Daha ilginci, çocuğun edindiği olumlu yada olumsuz kabul iletileri,hayatının geri kalanında da ona davranış olarak geri dönecektir.
            Etrafınıza baktığınızda çok sıkça gördüğünüz, etrafına sık müdahale edenler, düşünmeden konuşanlar, başkasına sorulan soruyu cevaplayanlar, olayları abartanlar, gereksiz tekrar yapanlar, aşırı hareketli olanlar, kurtarıcı rolü oynayanlar, her zaman kendinden bahsedenler, kabul iletisi ihtiyacı hisseden insanlardır aslında.
            Bir de insanların kabul edildiklerini hissetmeleri için kullanmayı öğrendikleri bazı fikirler ve davranışlar var. Mükemmek olma, hızlı olma, gayret etme, hoşnut etme, güçlü olma gibi. Şayet bu düşünce ve davranışlara sahip olurlarsa etreftan daha kolay kabul iletisi alacakları varsayımı ile hareket ederler.
            Varlıklarının onanması konusunda önemli olduğunu düşündüğüm diğer konu, kendi varlıklarının kaybolduğu,onun yerine makamlarının aldığı insanlarla ilgili. Var olduklarını bulunduğu makamdan alan insanlar, çoğu zaman kişiliğini ve makaını karıştırır. Artık onanması gereken kişi değil makamı olarak algılar. Ruhsal olarak bu epey büyük bir sorundur. Dünya tarihine baktığımız zaman bu nedenle çıkmış nice savaşlar görürüz.
            Son olarak;
            İnsanlar doğdukları günden itibaren varlıklarını kabul ettirmek isterler. Kabul iletisi almak,vermek herkesin ihtiyacı. Nasıl karşılanmak istiyorsan öyle davranacaksın.
            Şimdi de biraz düşünme zamanı.


                                                                                       İyi ki VARSINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder