30 Mayıs 2015 Cumartesi

Sağ Ne? Sol Ne?

         Madem bu kadar siyaset yapıyoruz. Biraz siyasi terminolojiyi bilmekte fayda var. Yoksa bir başkalarının size biçtiği gömleği,ne olduğunu bilmeden giymeye devam edersiniz.
         Birine sorsanız,sağcı mısın,solcu musun diye herkes ya sağcıdır yada solcudur da çoğu sağ nedir sol nedir bilmez. Şimdi sizlerle biraz bu konuları tartışacağım. Bakalım düşündüklerinizle gerçekler örtüşüyor muymuş?
         Önce sağ,sol adını nereden gelmiş ona bakalım. Fransa'da, Fransız ihtilali (Kralın yetkilerinin azaltılması ve özgürlüklerinin önünün açılması olarak özetleyebiliriz) sonrası,zengin yine zengin olmaya devam etmekte,Halk yine fakirlik içinde yaşamaya devam etmektedir. Bu dönemde Kralı ve zenginleri destekleyenler meclisin sağına, yenileşmeyi ve halkın haklarının artırılmasını savunanlar ise meclisin soluna oturuyorlardı. Sağ ve sol kavramları buradan kalmadır Dünyaya.
          Zaman içinde Dünyada, sürekli yeniliği savunanlar ve halkın yaşam standartlarının yükselmesini savunanlar sol görüşlü, Mevcut düzenin devamını savunanlar ise sağ görüşlü kabul edilmiştir.
          Günümüzde ise yine Dünyada sol ve sağ görüş tamamen ekonomik anlayışı temsil etmektedir. Yani sağcı ise sermaye sahiplerinin istekleri doğrultusunda gelişimi, aslında kapitalizmi savunur. Solcu ise halkın gelir seviyesinin artmasını öngören bir gelişme modelini savunur.
          Anlaşılacağı gibi Dünyada sol ve sağ görüş bu şekilde anlaşılmaktadır. Türkiye'de ise algı bambaşka.
          Ben şimdi size aşırı soldan, aşırı sağa doğru kavramların Dünyada ve Türkiye'de ne anlama geldiklerini kısaca kıyaslamaya çalışacağım. Sizde kendinizin nerede olduğunuzu çıkartmaya çalışın.
          ANARŞİZM en aşırı sol anarşizm olarak kabul edilir.Halkın özgürlüklerinin sınırsız hale gelmesi gerektiğini savunur. Hiç bir kuralın varlığını kabul etmez. Türkiye'de ise anarşizm terör ve şiddetle özdeşleştirilmiştir. Halbuki terör organize bir harekettir belirli bir yönetimi vardır. Anarşizm otorite kabul etmez.
         KOMÜNİZM Zengin ve fakir ayırımını reddettiği gibi sosyal sınıfların varlığını da reddeder. Vatan ve sınırların olmamasını savunur. Yani ülke kavramı ile kavgalıdır. O yüzden solun uçlarından kabul edilir. Türkiye'de ki algı ise tamamen dinsizlik üzerinedir. Halbuki sınıf kavramı olmadıktan sonra dinle bir sorunu yoktur.
         SOSYAL DEMOKRASİ Sosyal Demokrasi de zengin fakir ayrımını kabul etmez.Eşitlikçi bir toplum modeli öngörür. Çalışanın emeğinin tam karşılığını almasını savunur.Sermayeye karşı değildir ama emekten yanadır. Komünizmden farkı vatan ve ülke kavramlarını savunmasıdır. Türkiye'de ise daha çok komünizmle karıştırılmaktadır.
         MERKEZ SOL ve MERKEZ SAĞ Ben bu kavramların ikisini de aynı anda ele aldım. Çünkü aralarında çok ince bir çizgi kadar fark var. Karar mekanizmalarının, karar almasının son aşamasındayken tarafını sermayeden yana kullanıyorsa sağ, emekten yana kullanıyorsa sol olarak kabul edilir. Türkiye'de ise ikisinin arasındaki fark sanki bir uçtan öbür uca gibi bir algı vardır. Galiba bu algı sol olunca dinsiz olunur algısından kaynaklanıyor.
          MİLLİYETÇİLİK Milliyetçiliği buraya aldım. Çünkü milliyetçi olmak için sağcı yada solcu olmaya gerek yoktur. Milletini seven herkes milliyetçi olabilir. Türkiye'de durum biraz farklı;önce milliyetçilik dindarlıkmış gibi algılanıyor.tam terside doğru dindarsa milliyetçi gibi.halbuki böyle değildir.Her dindar milliyetçi,hatta bizdekilerin çoğu ümmetçidir, her milliyetçi de dindar değildir.
Sonra milliyetçilik, ırkçılıkla karıştırılıyor.Millet kavramının içinde sadece bir ırk olmadığı bilinse bile bu algı pek değiştirilemiyor. Ekonomik model olarak milliyetçilik daha çok sermayeden tarafa değil Halktan yanadır.
           LİBERALİZM  Liberalizm tüm özgürlükleri savunur. Ne zenginden tarafadır,ne fakirden tarafa. Mülk edinme hakkını da savunduğu için zengin fakirin üzerinden onu sömürerek daha zengin olur eleştirilerine maruz kalmıştır. Türkiye'de ise zengin sınıfın tarafında olarak algılanır.
          MUHAFAZAKARLIK Yaşanılan toplumda kalıplaşmış değerle ne ise onların hiç değiştirilmeden,yenilenmeden devamını savunur. Ekonomik model olarak ise liberalizme benzer.Zenginleşmenin yada fakirleşmenin önünde engel yoktur. Türkiye'de ise tamamen dini değerlerin korunması olarak algılanır. Çok yenilikçi bir dindar bile muhafazakar olarak değerlendirilir.
           FAŞİZM  Lider ne derse topluluk onu hiç sorgulamadan izler. Topluluk değerlere haddinden fazla bağlanınca kendini üstün görmeye başlar. Din,dil,ırk gibi kavramlara aşırı bir bağımlılık vardır. Lider istediği amaç doğrultusunda her şeyi her yolla gerçekleştirir. Buda aşırı sağdır. Türkiye'de ise sadece ırk üzerinden faşizm algılanır.
          Kısaca sol ve sağ kavramlarını inceledik. Şimdi ise oy aldığı kesimlere bakalım. Dünyada sol fakir ve işsizlerden daha fazla oy alır. Çünkü sol halkın gelir seviyesini üst noktaya çıkartma iddiasındadır. Oysa Ülkemizde okumuş,iş ve sermaye sahileri sola oy verirken fakir, işsiz, köylü sağa oy verir. Yani Dünyanın tam tersi.
          Türkiye'de sağın sağ, solun sol olarak algılanmadığını anlamış olduk. Buda bizim siyaset anlayışımızın ne kadar sığ ve kalıplar içerisinde yönlendirildiğini de öğrendik. Yani bizdeki siyasetin yalanlar üzerine kurulduğunu da anladık.
           Yazıyı okuduysanız ve hala siyasi görüşünüz değişmediyse yada neyi savunduğunuzun farkında değilseniz KORKMAYIN yalnız değilsiniz.
                                                                          Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder